Google translator

Αρχική σελίδα | Χάρτης ιστοχώρου | Επικοινωνία | Σύνδεσμοι | Βοήθεια

Το σχολείο

Υπηρεσίες

Ενημέρωση

Δραστηριότητες

Πανόραμα

Αναζήτηση

"ΜΗΝΥΜΑΤΑ" - Μάρτιος 2009
 

Περιοδικό "ΜΗΝΥΜΑΤΑ"

Ιούνιος 2008

Δεκέμβριος 2008

Μάρτιος 2009

Απρίλιος 2010
Ιούνιος 2011

 

Περιεχόμενα

Αντί προλόγου

Από την επίσκεψη των Ισπανίδων εκπ/κών

Ζάκυνθος-Το «Φιόρο του Λεβάντε»

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα COMENIUS

«Α living map of Europe»

Μαθησιακές δυσκολίες (Συνέχεια από το προηγούμενο τεύχος)

Επίσκεψη στο «Μουσείο Αφής»

Αφιέρωμα στο 1ο ΕΠΑΛ Οινουσσών

Ιστορικές Μνήμες 25ης Μαρτίου 1821

Μινωικός Πολιτισμός

Literature quiz

Story tellers quiz

Δημοτικό Σχολείο Οινουσσών

Παιδικοί εμβολιασμοί

Το πνεύμα της Αποκριάς

Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Έθιμα… και άλλα

Ας σκεφτούμε τη Γη μας!

 

Ζάκυνθος

Είναι ένα από τα Επτάνησα του Ιονίου. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και ειδικότερα με την καλλιέργεια του σταφυλιού και της σταφίδας. Τα τελευταία χρόνια όμως ασχολούνται και με τον τουρισμό.

Η πόλη της Ζακύνθου είναι χτισμένη κάτω από έναν καταπράσινο λόφο γεμάτο πεύκα και δίπλα στο λιμάνι.

Παρόλο που καταστράφηκε από το σεισμό του 1953 κατάφερε να διατηρήσει την αρχοντιά που είχε.

Οι Βενετοί την αποκαλούσαν «Φιόρο του Λεβάντε» δηλαδή «άνθος της ανατολής». Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόοδο και στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας. Σ’ αυτό βοήθησαν η γεωγραφική της θέση, η ενετική κατοχή και το εμπόριο που αναπτύχθηκε.

Η μεγάλη αγάπη των Ζακυνθινών είναι η μουσική και το τραγούδι και κυρίως η ζακυνθινή καντάδα που είναι μοναδική στον κόσμο.

Η πόλη έχει πολλά αξιοθέατα και ξεχωρίζουν: το Βυζαντινό Μουσείο, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Μουσείο του Διονύσιου Σολωμού…

Κοντά στην πόλη βρίσκεται ο ιστορικός λόφος του Στράνη όπου ο Διονύσιος Σολωμός άκουσε τα κανόνια από το πολιορκημένο Μεσολόγγι κι έγραψε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους και τον Ύμνο στην Ελευθερία» που μελοποιήθηκε από το Μάντζαρο κι έγινε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Ένα όμορφο προάστιο της Ζακύνθου είναι η Μπόχαλη. Εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη όπου ορκίζονταν τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας και οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821.

Ακόμη η κορυφή Σκοπός με μοναδική θέα στον Κόκκινο Βράχο. Μέσα στην πόλη υπάρχει το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου που είναι πολιούχος της Ζακύνθου. Εκεί βρίσκεται και φυλάσσεται το σκίνωμά του.

Εκτός από την πόλη, αξιοθέατα υπάρχουν και στα χωριά της όπως: στις Άνω και Κάτω Βολίμες, γνωστές για τα υφαντά τους, στις Γαλάζιες Σπηλιές, στο Ναυάγιο, στην Αναφωνήτρια, στο Μαχαιράδο, στο Λαγανά…

Το νησί ανέδειξε σπουδαίες μορφές στο χώρο της ποίησης. Εκτός από τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, έχουμε τον Ανδρέα Κάλβο και τον πεζογράφο Γρηγόριο Ξενόπουλο.

Σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη του τουρισμού της είναι οι ειδικοί βιότοποι του Λαγανά, του Καλαμακίου και του Γέρακα για την ωοτοκία της Μεσογειακής χελώνας Καρέτα – Καρέτα.

Η θαλάσσια χελώνα ανήκει στα απειλούμενα είδη και προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις αλλά και από την ελληνική νομοθεσία.

Γνωστά προϊόντα της Ζακύνθου είναι το λαδοτύρι, το τοπικό κρασί Βερντέα, τα μαντολάτα και τα παστέλια.

Επίσης η Ζακυνθινή κολόνια «μπουγαρίνη» που βγαίνει από το φυτό μπουγαρινιά που είναι φυτεμένα σε κάθε σπίτι του νησιού.

Μαρία Πλώτα Στ2

 

Έθιμα … και άλλα

Ο «Μάρτης», είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και μάλιστα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Από την 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στο χέρι τους, στον καρπό, ένα βραχιολάκι φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά».

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης», προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν.

 

Βάλε στο χέρι σου κλωστή

στον ήλιο μην καθίσεις

μα φόρεσε και το παλτό

να μην κρυολογήσεις!

 

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στα δέντρα όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να το πάρουν τα πουλιά και να το χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν την φωλιά τους. Αν το Πάσχα πέσει μέσα στον Μάρτη, το  καίνε στην λαμπάδα της Ανάστασης.

Οι μαθητές της Α΄ τάξης αναβίωσαν το έθιμο του « Μάρτη» ,

στις 31 Μαρτίου 2009 αφήνοντας τα βραχιολάκια, που είχαν φτιάξει με τις δασκάλες τους την 1η Μαρτίου 2009, στα κλαδιά του δέντρου του σχολικού μας κήπου για να τα βρουν τα χελιδόνια.

 

Ελένη Φιλιππίδου

Δασκάλα Α1

 

Βρίσκεστε: Αρχική σελίδα > Δραστηριότητες > Περιοδικό > Τεύχος 3ο

ΜΗΝΥΜΑΤΑ - Μάρτιος 2009

3ο τεύχος

Αντί προλόγου

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες,

Ξεφυλλίζοντας τα δύο προηγούμενα τεύχη του περιοδικού του σχολείου σας είχα τη χαρά να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα αστεία σας αλλά και κάποιες από τις σχολικές σας δραστηριότητες.

Τα κείμενά σας μας μεταφέρουν ένα μέρος των ενδιαφερόντων και των προβληματισμών σας και μας δείχνουν την ευαισθησία, αλλά και την ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίζετε τα θέματα με τα οποία ασχολείστε. Το ενδιαφέρον που εκδηλώνετε για περιβαλλοντικά θέματα είναι αποτέλεσμα της αγάπης σας για το φυσικό περιβάλλον και των ανησυχιών σας για τον κόσμο του μέλλοντος και μας δίνει ελπίδες ότι εσείς θα φτιάξετε έναν καλύτερο κόσμο.

Η συνεργασία και η επικοινωνία σας με άλλα σχολεία φανερώνει παιδιά που θέλουν να ανοιχτούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες αναπτύσσοντας την σκέψη τους και κερδίζοντας εμπειρίες.

Φωτογραφίες από επισκέψεις και εκδηλώσεις αλλά και τα χιουμοριστικά κείμενα κάνουν την έκδοση του περιοδικού σας πιο ζωντανή και πιο ευχάριστη.

 Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί . θα ήθελα να συγχαρώ τη συντακτική ομάδα για την οργάνωση αυτής της τόσο αξιόλογης πρωτοβουλίας, κάθε έναν από εσάς που συμμετέχετε με οποιοδήποτε τρόπο στην έκδοση καθώς και τους δασκάλους σας που σας ενθαρρύνουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

 

Μαρίνα Βλαχαντώνη

Προϊσταμένη 4ου Γραφείου

Π. Ε. Γ΄ Αθήνας

Μινωικός Πολιτισμός

Κνωσός

 

Μ’ αυτήν την ονομασία είναι γνωστός ο πολιτισμός της εποχής του χαλκού στην Κρήτη (260 – 110 π.Χ).

Αυτή την ονομασία δηλαδή «μινωικός πολιτισμός» έδωσε ο αρχαιολόγος Αρθούρος Έβανς που χρησιμοποίησε το όνομα του βασιλιά Μίνωα για να χαρακτηρίσει την περίοδο από το (3400 – 1200 π.Χ) στην Κρήτη.

Οι Μινωίτες ήταν λαός κατεξοχήν γεωργικός και ναυτικός με ανεπτυγμένη κτηνοτροφία.

Η αρχιτεκτονική τους ήταν πολύ προχωρημένη. Τα σπίτια τους είχαν πολλά πατώματα και λειτουργούσε σύστημα αποχέτευσης.

Ο μινωικός πολιτισμός διαδόθηκε και έξω από την Κρήτη. Η εξέλιξή του ανακόπηκε ξαφνικά το 1450 π.χ. εξαιτίας της καταστροφής που προκλήθηκε από το ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Το πολίτευμά τους ήταν ένα είδος ομοσπονδίας με ανώτατο μονάρχη το Μίνωα, ο οποίος είχε διαιρέσει την Κρήτη σε τρία διαμερίσματα με πρωτεύουσες την Κνωσό, τη Φαιστό και τις Κυδωνίες. Ο Μίνωας θεωρείτο σοφός νομοθέτης. Στην Κνωσό, που απέχει 5 χλμ Ν.Α του Ηρακλείου, βρίσκεται το ομώνυμο μινωικό ανάκτορο.

 Η Κνωσός υπήρξε το λαμπρότερο κέντρο του μινωικού πολιτισμού όπου εκεί μάλιστα βρισκόταν και η έδρα του Μίνωα.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ο Άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς  ανακάλυψε το απέραντο ανάκτορο της Κνωσού και έτσι ήλθαν στην επιφάνεια εκπληκτικά έργα τέχνης όπως: τοιχογραφίες στα εκατοντάδες δωμάτιά του, δαιδαλώδεις βεράντες, κιονοστοιχίες ,κλιμακοστάσια, αποθήκες με μεγάλα πιθάρια όπου φύλασσαν το κρασί και το λάδι, η περίφημη «αίθουσα του θρόνου» με τον άθικτο αλαβάστρινο «θρόνο του Μίνωα»…

 

Γιούλη Λυκουροπούλου, Διονυσία Τσεσμεροπούλου, Στ2

 

[Αρχή]

 

Δημοτικό Σχολείο Οινουσσών Χίου

Πρώτη γνωριμία

 

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών ανήκει η Οινούσσα (ή Αιγινούσα ή Εγνούσα) που είναι και το μόνο κατοικήσιμο νησί με 686 μόνιμους κατοίκους και έκταση 14 τ.χλμ. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό νησί του Αιγαίου, γνωστό για την μεγάλη ναυτική του παράδοση και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη ναυτιλιακή σκηνή. Ακόμη, είναι ένας ειδυλλιακός τόπος διακοπών, με μαγευτικές παραλίες, με γραφικό οικισμό και φιλόξενους κατοίκους. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ασχολείται με τη ναυτιλία, την αλιεία και την κτηνοτροφία.

Η Οινούσσα πήρε το όνομά της από τα αμπέλια που παράγουν εξαιρετικό κρασί (οίνος). Η ονομασία Εγνούσα, που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του νησιού προέρχεται από το αρχαίο όνομα του φυτού λυγαριάς, «άγνος», που φύεται στο νησί. Υπάρχει και η εκδοχή ότι επειδή το νησί γέμισε γίδες (αίγες) το ονόμασαν Αιγνούσα.

Το έδαφος των Οινουσσών είναι βραχώδες με πολλούς ορεινούς όγκους. Στο ανάγλυφο του εδάφους του νησιού οφείλεται και το όνομα των συνοικισμών Ακρόπολη και Μανδράκι, οι οποίοι είναι αμφιθεατρικά χτισμένοι.

Στο λιμάνι της Οινούσσας ο επισκέπτης συναντά το άγαλμα της χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι και το άγαλμα της Αιγνουσσιωτίνας Μάνας αποχαιρετώντας τον αφανή ναύτη.

Οι ελάχιστοι πόροι των νησιών έστρεψαν τους κατοίκους προς τη ναυτιλία και δεν είναι τυχαίο ότι από εδώ κατάγονται πολλοί εφοπλιστές. Στο νησί δε, λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Ναυτικό Λύκειο και Ναυτικό Μουσείο, Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και Οικοτροφείο για τους μαθητές του ΕΠΑ.Λ ναυτικής κατεύθυνσης.

Στην πλατεία Ναυτοσύνης ο επισκέπτης θα αντικρίσει το μνημείο του Αφανή Ναύτη, τοποθετημένο ανάμεσα στις πρασινάδες και τις ομορφιές του Δημοτικού Κήπου, είναι το σύμβολο της ναυτικής παράδοσης του νησιού.  Στρέφοντας το βλέμμα ανατολικά βλέπει τον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του νησιού και προστάτη των ναυτικών. Εκεί φυλάσσεται μέρος του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου.

Στο ΒΔ άκρο του νησιού βρίσκεται η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η οποία κοσμείται με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

Ο διάκοσμος του νησιού συμπληρώνεται με το Στάδιο (όπου φιλοξενήθηκε και η Ολυμπιακή Φλόγα του 2004), το Καλλιμάρμαρο Θέατρο, το Πνευματικό Κέντρο όπου πραγματοποιούνται διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού.

 

Γιάννης Τσαρούχας

Δ/ντης Δημ. Σχολείου

Οινουσσών Χίου

Για περισσότερα, αναζητήστε το 3ο τεύχος στο σχολείο μας...

Υπάρχει απόθεμα.

[Αρχή]

 

COMENIUS

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius, έγινε προπαρασκευαστική επίσκεψη

των Ισπανών εταίρων στο σχολείο μας, το οποίο έχει το ρόλο συντονιστή.

Το Ισπανικό εταιρικό σχολείο ZER MONTSIA αποτελεί συγκρότημα 5 σχολείων τα οποία στεγάζονται σε γειτονικά οικήματα. Έχουν δικό τους διευθυντή και εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο συγκροτείται από 37 εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής, ενώ υπάρχουν εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής, οι οποίοι υπηρετούν και στα 5 σχολεία και έχουν δικό τους διευθυντή που βοηθά στην επίλυση ζητημάτων Ειδικής Αγωγής.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αφορούν σε επισκέψεις σε μουσεία και στην παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, ενώ για τις μεγαλύτερες τάξεις προβλέπεται η διήμερη διαμονή σε αγρόκτημα, ώστε να γίνει μελέτη της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων συγκεντρώνονται και συζητούν εκπαιδευτικά ζητήματα, ενώ στο τέλος Μαΐου, γίνεται ο εορτασμός της ημέρας του “ZER”. Στο πλαίσιο του εορτασμού, οι εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν δραστηριότητες που απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, ενώ παλιοί και νέοι μαθητές συναντιούνται και μοιράζονται εμπειρίες και αναμνήσεις. 

 

Imma Cruelles Reverté
Sandra Solá

 

Μετάφραση: Θάλεια Χατζηγιάνογλου

[Αρχή]

 

Αφιέρωμα

στο 1ο ΕΠΑΛ Οινουσσών Χίου

 

Μία εξαιρετικά καλοφτιαγμένη ταινία που μας συγκίνησε.

Θεωρούμε πως πρόκειται, όχι μόνο για μια αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά και για μια πολλά υποσχόμενη περίπτωση ερμηνείας, αλλά και σκηνοθεσίας και κάθε ειδικότητας σχετικής με τον κινηματογράφο.

Από την ιστορία βγαίνουν υψηλά νοήματα και στέλνονται ειδικά μηνύματα. Είναι κάτι παραπάνω από ένα έργο για τις περιπέτειες των μαθητών της Γ΄ Λυκείου. Ο ήρωας επιτυγχάνει να ολοκληρώσει την μοίρα του, με αποτέλεσμα να φθάσει η επιθυμητή κάθαρση στο τέλος της ταινίας, βλέποντας τα μικρά κι απλά πράγματα που ομορφαίνουν την ζωή και της δίνουν αξία, αυτά που υπάρχουν στην καθημερινότητα του καθενός μας και πολλές φορές τα προσπερνάμε στη αναζήτηση του ιδανικού.

 

Μας είπατε:

 

Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Cineμάθεια»

Σε ένα δημιούργημα υψηλού επιπέδου, όπου ξεχείλιζε το ταλέντο και το μεράκι, συμμετείχαν οι:

Μάνος – Ιγνάτιος Φωκιανός

Κορίνα – Νικολέτα Χρυσοπαίδου

Μιχάλης – Γιώργος Μανουσαρίδης

Ελπίδα – Σοφία Σαββίδου

Σήφης – Γιάννης Κανουπάκης

Καθηγήτρια Βάγγου – Δήμητρα Τσαρούχα

Φίλος – Γιώργος Μανεδάκης

Πάρης – Γιάννης Κατσικαλάκης

Μαθητής – Θεολόγος Κολυβάς

Μαθητής – Θανάσης Στρίμπας

 

Για τη δημιουργία αυτής της ταινίας εργάστηκαν οι καθηγητές του ΕΠΑΛ Οινουσσών:

Βάγγου Ευφροσύνη

Κανακάρη Κλεάνθη-Ακυλίνα

Κουτζάς Δημήτριος

Τσαγγαλίδης Αθανάσιος

 

Εμείς μάθαμε:

 

http://1tee-oinouss.chi.sch.gr

 

Εισαγωγή μερικών πρωταγωνιστών της ταινίας στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

 

Φωκιανός Ιγνάτιος του Ιωσήφ και της Αγγελικής: ΑΕΝ Οινουσσών εισαγωγή τους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Κανουπάκης Ιωάννης του Εμμανουήλ και της Αριστέας: ΑΕΝ Μηχανικών Κρήτης

Μανεδάκης Γεώργιος του Αργυρίου και της Ευαγγελίας: ΑΕΝ Πλοιάρχων Μακεδονίας

 

mail@1epal-oinouss.chi.sch.gr

 

Πείτε μας περισσότερα…

 

Ανδρέας Σταυρινός

Υπεύθυνος Ολοήμερου